Az encsi tölteléknek párja nincsen

Azt mondják, hogy egy férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. A mondás igaz, de szerintem egy nő szívét is megdobogtatja,hogyha egy pasi tud főzni. A

A párom a kapcsolatunk elején főzött nekem igazi férfias ételt: húslevest. De nem akármilyet. Számomra akkor derült ki, hogy lehet másképp is készíteni és így nemcsak egy levest, hanem egy teljes étkezésnyi ételt lehet előállítani.

A húslevesének különleges része a töltelék volt, amit a családjában hagyományosnak számít. Anyukája is nagyon finoman készíti többféleképpen is: levesben főzve, sütőben sütve.

A töltelék, ahogy Anikó készíti

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 kávéskanál ételízesítő
  • bors
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 zsömle vagy 3 szelet kenyér
  • egy kis víz

Először feltörjük a tojásokat egy közepes tálba, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni miközben összekeverjük.

Felverjük a tojásokat és közben hozzáadjuk a borsot, az ételízesítőt, az olajat és a lisztet.

Felaprózzuk a petrezselymet és azt is hozzáadjuk.

A zsömlét vagy kenyeret vízbe áztatjuk. Kinyomkodjuk a felesleges vizet, majd belemorzsoljuk az ázott pékárut az aranysárga folyadékba.

Jól összekeverjük és egy sűrűn folyó masszát kell kapjunk. Ezek után az igényeinknek megfelelően folytatjuk tovább.

Ha a húslevesünket akarjuk gazdagítani akkor előveszünk egy fagyasztásra is alkalmas műanyag tasakot. Én a Dm-ben vásárolom meg, 1l-es űrtartalmút, mert ezen feltüntették, hogy a forróvizet is jól bírja. Biztos vagyok benne, hogy megvan a megfelelő technika, amivel kiváltható a műanyag alkalmazása, de sajnos még nem találtam rá.

Amikor a húsleves már célegyenesben van; vagyis a benne lévő zöldségek félig főttek, akkor tesszük bele a zacskóba zárt masszát. Lefedjük a gyöngyöző levesünket a fedővel és hagyjuk kb. 10 perc alatt megszilárdulni a tasakban lévő tojásos egyveleget.

Amint szilárd, óvatosan kinyitjuk a zacskót és visszacsúsztatjuk a bucinkat a lassan gyöngyöző levesbe. Újra lefedjük. A töltelék szépen növekedésnek indul, nagyjából öt perc múlva megfordítjuk és hagyjuk tovább növekedni a lében. Aztán együtt főzzük a levessel a továbbiakban annak elkészültéig.

A fiam a levessel eszi a tészta mellé a töltelék szeleteket. Én inkább a levestészta helyett szeretem, a párom pedig a leves elfogyasztása után a főtt hússal és a zöldségekkel szereti enni a tölteléket.

Ha mégsem húsleveshez készítjük, akkor szószok, szaftos húsok mellé sütőben is süthetjük. Párom édesanyja, Anikó paradicsomszószhoz sütött így tölteléket. Leírhatatlanul finom volt.

Azóta már én is sütöttem itthon, bár én csavartam rajta és nem lepényt sütöttem belőle, hanem muffin formákba töltöttem és úgy tettem az előmelegített sütőbe.

Hőlégkeverésen 175°C-on kb.10-15 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!