Pite készítés, amikor elkészíted az otthon illatát

Pitesütés- ez szó rengeteg élményt, érzést hordoz magában. Lehetsz te, aki készíti és lehetsz te, aki fogyasztja, vagy akár mindkettő is. Számomra összefonódott az otthon és a pite , hiszen első sütéseim között szerepelt a maci formában megsült almáspite. Magasra állítottam a lécet kezdő háziasszony koromban – be kell valljam szét is esett a koncepció…sose volt maci formája. Bár sokszor a forma elhanyagolható, ha a morzsák így is fogyaszthatók – villával, a tepsiből. Azóta 16 év telt el és a sok gyakorlás hatására sokat fejlődtem.

Hozzávalók:

Linzertészta:

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj/margarin
  • 30 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 tojás

Számomra könnyebb úgy a sütés, ha a standard 25 dkg-os kockamargarinhoz alakítom a mennyiségeket. Így, ha te sem szereted a hűtőben az 5dkg-os margarin csonkokat, akkor használhatod ezeket a mennyiségeket a hagyományos helyett.

  • 12,5 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 37,5 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás

Töltelék:

Alma

  • 3-4 alma
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • kekszpor vagy lekvár
  • fűszerek ízlés szerint: fahéj, vagy mézeskalács fűszerkeverék

Meggy

  • 1 üveg meggybefőtt/ 20 dkg meggy
  • 1-2 csomag vaníliáscukor
  • kekszpor vagy lekvár

Túró

  • 50dkg túró
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál búzdara/ kekszpor
  • 1 evőkanál citromlé
  • Tészta elkészítése

A linzer tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk. Érdemes szobahőmérsékletű margarinnal dolgozni. Én robotgéppel dolgozom össze a tésztát a dagasztókar segítségével. Miután összeáll az illatos , de nagyon puha nyers linzer egy tálba teszem, amelyet lefedek és beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a tölteléket.

A töltelék előkészítése alatt a tészta lehűl a hűtőbe, így válik formázhatóvá mire szükség lesz rá.

  • Sütő előmelegítése

Közben pedig melegítem a sütőt. Ha kerámia pitesütőben készítem, akkor a sütőben hagyom és a sütővel együtt melegítem fel kb. 100 fokra, és utána melegítem majd magasabb hőfokra. Ha tepsiben készítem, akkor csak egyszerűen előmelegítem olyan 180 fokra a sütőt.

Az almatöltelék elkészítése többféleképpen történhet.

  • Friss almából

Megmosom az almákat, negyedelem őket és kivágom a csutkát belőle /ez mehet a komposztra/. Itt két lehetőségem van, attól függően milyen kedvvel kezdtem hozzá a sütéshez.

Először is elővehetem a reszelőt és lereszelhetem az almagerezdeket. Ezután összekeverem a vaníliás cukorral és a fűszerekkel. Hagyom állni a tálban.

Ha nincs kedvem reszelgetni, akkor előveszem a vágódeszkát és vékony szeletekre vágom, majd hasonlóan járok el: egy tálban összeforgatom a cukorral és a fűszerekkel.

  • Fagyasztott almából

Itt előre kell gondolkodni. Ősszel a felesleges, el nem fogyasztott almák egy részét előre lereszelem/ szeletelem és adagonként fagyasztom. Ha pitét szeretnék sütni akkor kiveszem egy nappal a sütés előtt az almát, és egy tálban a konyhapulton hagyom kiolvadni. /ilyenkor mellé teszem a margarinkockát is, így biztosan szobahőmérsékletű lesz mire neki állok/.

Az olvasztás után egy nagy tésztaszűrőben engedem lecsöpögni a folyadékot.Kicsit kinyomkodom, majd egy tálba téve ízesítem a fűszerekkel és a cukorral.

  • Almakompótból

Ha nincs a fagyasztóban hely , akkor befőttesüvegbe teszem el az őszi felesleget reszelve vagy szeletelve, akár már előre ízesítve is. Ilyenkor csak kinyitom és felhasználom.

  • Meggytöltelék

Meggytölteléket is többféleképpen előkészíthetjük. Nyár elején friss meggyből, cseresznyéből a legfinomabb természetesen. Magozzuk , majd egy tálban összekeverjük a cukorral és fűszerekkel ízlés szerint. Ha nem nyáron készítjük akkor meggybefőttet is használhatunk. A befőzött meggyszemeket egy tésztaszűrőn lecsöpögtetjük. Az így összegyűjtött léből akár egy üdítő limonádét is készíthetünk.

  • Túrótöltelék

A túrótöltelék elkészítése az előzőekhez képest bonyolultnak tűnhet. A túrót, a cukrot, a tojást, a citromlevet és a búzadarát összekeverjük. Ha nincs otthon búzadara használhatunk kekszport, vagy morzsát is.

  • Nyújtás

A töltelék elkészítése után kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett deszkára borítjuk. A hideg tésztát kicsit megforgatjuk a lisztes deszkán, majd ketté osztjuk.

Az egyik felet kinyújtjuk a sütőforma nagyságára, és bele is helyezzük a formába. Ha kerámia tállal dolgozunk vigyázzunk, mert a 100 fokra felmelegített tál minket már megéget, ha hozzáérünk!!

Egy villával megszurkáljuk egy kicsit a tésztát. Itt többféleképpen járhatunk el:

  • megkenjük vékonyan lekvárral
  • egy kevés kekszport szórunk rá

Mindezt azért tesszük, hogy a most belekerülő töltelék ne áztassa el a pite alsó rétegét.

Rásimítjuk a tölteléket, majd a másik adag tésztát is nyújtjuk /lisztezett deszkán/ és beborítjuk vele a formát. A széleken összenyomjuk az ujjainkkal vagy villával a tésztákat, így egyesül az alsó és felső réteg. Villával megszurkáljuk a tésztát, hogy a képződő gőzök távozni tudjanak a sütés alatt.

Végül a sütőbe tesszük és 175 fokon, hőlégkeverésen kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Az elkészült pitét kivesszük és még melegében porcukorral hintjük.

Jó étvágyat!