Nagymamám szeret különleges recepteket kipróbálni, és azzal meglepni a szeretteit. A szalonnatorta mindenki szívét megdobogtatja a családban, Bárki, aki kóstolja rögtön a rajongója lesz. Sokáig csak akkor ettük, ha mentünk hozzá, vagy ha ő küldött. Aztán bátorságot merítettem és a tőle kapott recept alapján elkészítettem, mikor a fiam egyetemista lett. Mert ugye mit adna az egyszeri anyuka útravalónak a kollégiumi élethez, mint ami ő magának is az otthon illatát és ízét jelenti.

Hozzávalók – 1 pitesütő tál méretű adaghoz, egy tepsihez dupla mennyiséget használok
- 35 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 4 dkg vaj vagy margarin
- csipetnyi kristálycukor
- 1 teáskanál só
- füstölt szalonna
- só, bors,őrölt kömény
Elkészítés:

- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a csipetnyi cukrot. Belemorzsoljuk a friss élesztőt vagy beleszórjuk a szárítottat. Felfuttatjuk.
- A lisztet közben összekeverjük a tojással, vajjal, sóval, majd a felfuttatott élesztővel.
- Jól összedolgozzuk, majd 20-30 percig letakarva kelesztjük, pihentetjük.
- A tepsit / pitesütő-formát vajazzuk, lisztezzük. Beletesszük a tésztát.
- A tészta tetejét gazdagon megszórjuk a felvágott szalonnával, az ízesítőkkel.
- Amíg a sütőt előmelegítjük 175 ˙C-ra, addig kelesztjük egy kicsit.
- Előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.

Omlós, illatos tésztát kapunk. A családban paradicsomszósszal, majonézzel, de akár csak úgy melegében frissen is szívesen fogyasztjuk.
Kedvet kaptál te is?