Burgenlandi szalonnatorta – ahogy Mamari készíti

Nagymamám szeret különleges recepteket kipróbálni, és azzal meglepni a szeretteit. A szalonnatorta mindenki szívét megdobogtatja a családban, Bárki, aki kóstolja rögtön a rajongója lesz. Sokáig csak akkor ettük, ha mentünk hozzá, vagy ha ő küldött. Aztán bátorságot merítettem és a tőle kapott recept alapján elkészítettem, mikor a fiam egyetemista lett. Mert ugye mit adna az egyszeri anyuka útravalónak a kollégiumi élethez, mint ami ő magának is az otthon illatát és ízét jelenti.

Hozzávalók – 1 pitesütő tál méretű adaghoz, egy tepsihez dupla mennyiséget használok

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 4 dkg vaj vagy margarin
  • csipetnyi kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • füstölt szalonna
  • só, bors,őrölt kömény

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a csipetnyi cukrot. Belemorzsoljuk a friss élesztőt vagy beleszórjuk a szárítottat. Felfuttatjuk.
  2. A lisztet közben összekeverjük a tojással, vajjal, sóval, majd a felfuttatott élesztővel.
  3. Jól összedolgozzuk, majd 20-30 percig letakarva kelesztjük, pihentetjük.
  4. A tepsit / pitesütő-formát vajazzuk, lisztezzük. Beletesszük a tésztát.
  5. A tészta tetejét gazdagon megszórjuk a felvágott szalonnával, az ízesítőkkel.
  6. Amíg a sütőt előmelegítjük 175 ˙C-ra, addig kelesztjük egy kicsit.
  7. Előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.

Omlós, illatos tésztát kapunk. A családban paradicsomszósszal, majonézzel, de akár csak úgy melegében frissen is szívesen fogyasztjuk.

Kedvet kaptál te is?