Kendő

Anyukám kendője

Mikor messze vagy valakitől, akit szeretsz, akkor nehezen tudod megölelni, megérinteni, megsimogatni annyiszor, ahányszor szeretnél. Elköltöztem az egyetem elkezdésekor otthonról, és azóta önállóan és távol élek a szüleimtől, a szülővárosomtól. Előnyök és hátrányok, mind előfordulnak a rögös úton, amikor távolabb merészkedik az ember, mint ahogy azt a szülei remélik. Mondhatnánk 120km távolság napjainkban semmiség – ha utazunk persze -, de a személyes kapcsolat fenntartásához már áthidalhatatlan távolság.

Anyukám idén 60 éves lett. Mit adhatna az emberlánya az édesanyjának erre a különleges eseményre?

  • Valami személyeset,
  • Valami különlegeset,
  • Valami szépet,
  • Valamit, amit szeretne,
  • Valami egyedit,
  • Valami kézzel készítettet,
  • Valamit, ami egy darab belőlem.
Continue reading →
Bigli és Migli

Nászajándék ötletek 2. – Bigli és Migli

Amikor esküvői meghívót kapunk kézhez, akkor különlegesek vagyunk, hiszen valakik osztozni akarnak velünk a szerelmük ünneplésében. Ilyenkor méltón szeretnénk viszonozni a megtiszteltetést, amiben részesítenek. Időt, energiát és persze pénzt áldoznak arra, hogy emlékezetessé tegyék ezt a napot.

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mivel lehet ezt viszonozni? Milyen meglepetés passzol a legjobban hozzájuk?Mi az amivel nem lövünk teljesen mellé?És persze mi az ami, esetleg mindkettőjüknek tetszhet?

Continue reading →
Nászajándék horgolva

Nászajándék ötletek 1. – A kendő

2020-ban esküvőre voltunk hivatalosak. Szerettem volna személyes, kézzel készített és egyedi ajándékkal meglepni a fiatal párt.

A nagy napot megelőző hónapokban bújtam a honlapokat, a közösségi oldalakon létező csoportokban fellelhető képeket, bejegyzéseket. Szép lassan kezdett körvonalazódni, hogy mit is szeretnék készíteni, és persze mi lehet az, aminek ők is örülnek.

Continue reading →

Különleges szörpök IV.- A rebarbara

Rebarbara-sokunknak kimarad az életéből, sokan nem szeretik szálassága és karakteres íze miatt. Nekem gyerekkor íze van, Bátonyterenye íze. Rebarbarából mindent lehet készíteni: szörpöt, üdítőt, befőttet, szószt, és lekvárt.

Nagymamám és keresztapám az idén megajándékozott a rebarbara termésével, én pedig lelkesen álltam neki a feldolgozáshoz. Szörpöt és lekvárt készítettem egy füst alatt, ugyanabból a növényből.

Continue reading →

Az encsi tölteléknek párja nincsen

Azt mondják, hogy egy férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. A mondás igaz, de szerintem egy nő szívét is megdobogtatja,hogyha egy pasi tud főzni. A

A párom a kapcsolatunk elején főzött nekem igazi férfias ételt: húslevest. De nem akármilyet. Számomra akkor derült ki, hogy lehet másképp is készíteni és így nemcsak egy levest, hanem egy teljes étkezésnyi ételt lehet előállítani.

A húslevesének különleges része a töltelék volt, amit a családjában hagyományosnak számít. Anyukája is nagyon finoman készíti többféleképpen is: levesben főzve, sütőben sütve.

Continue reading →

Az illat amely egész évben fogva tart…

A természet illatai számomra mindig csodálatosak. A szaglásunk egy nagyon összetett mechanizmus és mellette kimondottan különleges is. Minden érzékszervünkkel tudunk alap érzeteket érzékelni, de az illatoknak nincsen ilyen alapskálája. Nagyon szubjektíven mozognak a jó és rossz, illetve az érzékelhető és nem érzékelhető között. Az illatok különlegessége az is, hogy emlékekhez kötődnek. Gondoljuk a frissen mosott ruha illatára, az eső áztatta föld párájára. Számomra létezik karácsony illat /ami nem feltétlen egyenlő a fenyő mentolos, gyantás illatával/, a nagymamám illata, a barátnőm illata, az autó illata és a nyár illatai.

Continue reading →

Különleges szörpök III. – A bodza

A tavasz megannyi virággal és lehetőséggel adományoz meg minket. Vége a lazulós, pihenős hétvégéknek. a hideg, az eső, a fagy már nem parancsol vissza a kanapéra a pokróc alá. A napfény, a selymes sugarak, a melengető fények csalogatnak, a mézédes szellő útra csábít.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kicsiny kertem egyik rejtett szegletét otthonául választotta egy bodza bokor.

Continue reading →