Különleges szörpök I. – A pitypang

Gondoltuk volna, hogy a kertünk sárga kis növénye, amelyből gyerekként koszorút fontunk, felnőttként leveléből salátát készítettünk, most új oldaláról mutatkozik be.

Minek is nevezzük? Pitypang, kutyatej, gyermekláncfű,…

Pitypang szörp készítése

Hozzávalók:

  • 2 marék pitypang virágzat
  • 1 citrom leve
  • 1l víz
  • 1 kg cukor

Elkészítése:

A pitypang virágzatot megfosztjuk a zöld csészelevelektől. Elárulom ez a legmacerásabb része. Csak akkor kezdjünk hozzá, ha van elég türelmünk az apró sárga virágzatokkal eljátszanunk.

Öblítés, mosás nélkül tegyük bele az 1 l vízbe a szirmokat.

Pitypang sziromlevelek

Kezdjük el óvatosan melegíteni. Amikor éppen bugyogni kezdene, kapcsoljuk le a melegítést, fedjük le és egy éjszakán át hagyjuk ázni.

Pitypang virágzat áztatása

Másnap szűrjük le, majd az aranysárga főzetet kezdjük el újra melegíteni, miközben hozzáadjuk az 1 kg cukrot és a citrom levét.

Pitypang szörp

Újra óvatosan hevítsük. Nem szabad forrnia, ha elkezd bugyogni inkább húzzuk le a tűzről. Főzzük addig amíg szörp állaga nem lesz /vagyis amíg el nem kezd kicsit sziruposodni/.

Még melegen üvegekbe töltjük. Mivel nem adtunk hozzá tartósítószert, ezért utána hűtőben tároljuk.

Pitypang szörpi