Gondoltuk volna, hogy a kertünk sárga kis növénye, amelyből gyerekként koszorút fontunk, felnőttként leveléből salátát készítettünk, most új oldaláról mutatkozik be.
Minek is nevezzük? Pitypang, kutyatej, gyermekláncfű,…
Pitypang szörp készítése
Hozzávalók:
- 2 marék pitypang virágzat
- 1 citrom leve
- 1l víz
- 1 kg cukor
Elkészítése:
A pitypang virágzatot megfosztjuk a zöld csészelevelektől. Elárulom ez a legmacerásabb része. Csak akkor kezdjünk hozzá, ha van elég türelmünk az apró sárga virágzatokkal eljátszanunk.
Öblítés, mosás nélkül tegyük bele az 1 l vízbe a szirmokat.
Kezdjük el óvatosan melegíteni. Amikor éppen bugyogni kezdene, kapcsoljuk le a melegítést, fedjük le és egy éjszakán át hagyjuk ázni.
Másnap szűrjük le, majd az aranysárga főzetet kezdjük el újra melegíteni, miközben hozzáadjuk az 1 kg cukrot és a citrom levét.
Újra óvatosan hevítsük. Nem szabad forrnia, ha elkezd bugyogni inkább húzzuk le a tűzről. Főzzük addig amíg szörp állaga nem lesz /vagyis amíg el nem kezd kicsit sziruposodni/.
Még melegen üvegekbe töltjük. Mivel nem adtunk hozzá tartósítószert, ezért utána hűtőben tároljuk.