Különleges szörpök II. – Az illatos ibolya

A tavasz gyönyörű hírnöke a lila színű illatos ibolya. Gyerekként az első tavaszi sétáink alatt vadásztunk rá, hiszen Apukám mindig versenyt hirdetett:

Aki az év első ibolyáját megleli annak fizet egy kólát a hétvégi kézilabda meccs után! A húgommal mindig lelkesen fürkésztük a bokrok alját, a rejtélyes zugokat.

Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertünkben rengeteg ibolya nyílik minden áprilisban, ezzel is jelezve a tavaszt, a természet ébredését. Illetve hűen lakóhelyünk nevéhez – Ibolya utca- mutatja, hogy megérdemelte a közterület az őt megillető nevet.

Hozzávalók:

  • 200g illatos ibolya szirom
  • 600ml víz
  • 600g cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítése:

Miután leszedtük az ibolya virágokat, sziromleveleit leválasztjuk a csészelevelekről. A szörp elkészítéséhez csak a szirmokra lesz szükség.

Illatos ibolya

A szirmokat a 600ml vízbe tesszük /nem kell öblíteni, mosni/. Melegítjük, de nem forraljuk.

Ibolya sziromlevelek
Ibolya főzet 1.

A főzet színe először zöldre változik.

Zöld ibolya

Addig folytatjuk a szirmok főzését, amíg azok elszíntelenednek. Ekkor leszűrjük, majd hozzáadjuk a 600g cukrot és a citrom levét. A főzet gyönyörű rózsaszínes lilás lesz.

Ibolya szörp

Addig főzzük, amíg szörp állagú, szirupos nem lesz. Utána forrón üvegekbe töltjük, majd hűtőben tároljuk, mert tartósítószer nélkül készítettük.

Miért színjátszós-színváltós az ibolyaszörp?

Minden konyhatechnikai eljárás azért csodálatos, mert alapjait a tudományban kell keresni. Ezen kérdés megválaszolása is a kémia feladata.

Az ibolya gyönyörű lila színét színanyagok adják, amelyből a jellemző lilás-bordós szín kialakulásáért az antocián felel. Ha becsukjuk a szemünket sokféle lila/bordó növényt képzelhetünk magunk elé:

  • a lilakáposzta roppanós levelei,
  • friss szőlőszemek,
  • az írisz virága,
  • hamvas szilva,
  • illatos ibolya és még sok-sok gyönyőrűség.

Ha az ibolya szirmait forróvízbe áztatjuk akkor a színanyagok kioldódnak a sejtekből. Ezért kapta a forrázatunk a bizarr sötétzöldes bordós színvilágot, miközben a sziromlevelek elszíntelenedtek. Ha más oldalról tekintünk rá, akkor kaptunk egy híg antocián oldatot, amelynek a különlegessége, hogy indikátorként viselkedik.

Indikátor: a pH /kémhatás/ változására színváltozással reagál.

A szörpkészítés következő lépéseként citromlevet adtunk a főzethez és a színe megváltozott, rózsaszínes lilás lett. A citromról tudjuk, hogy a kémhatása savas. Az antocián oldatunk erre a savas hatásra reagál és változtatja a színét. Ha lúgos kémhatású anyagot öntöttünk volna hozzá akkor a színe tovább zöldült, sötétedett volna.

Ha párolt káposztát készítünk ezért adunk hozzá egy kevés ecetet, mivel ezzel az étel színe is élénkebb lila lesz, hiszen indikátorként reagál az ecetsav hatására.