Befőttek királya – az őszibarack

Szeretek befőzni. A tartósításban van számomra valami megnyugtató, mert a gondoskodás alapjának érzem. A befőzéssel gondoskodom a szeretteimről, miközben csillogó, forró üvegekbe zárom a tavasz és a nyár ízeit. Színes és illatos kavalkádot hozok létre, amely majd a hűvös, sötét téli napokon feldobja a munkahelyen elfogyasztott ebéd hangulatát.

Gyerekkoromban dédnagymamámhoz utaztunk hétvégente, ahol a nyári hónapokban folyamatosan szüreteltünk és befőztünk, tartósítottunk. Aztán ez a tevékenység háttérbe szorult, de a nagymamám mindig ellátott finomságokkal a kertjéből. Az elmúlt 10 évben pedig évről-évre fejlődve, egyre több befőttet és savanyúságot tudok elkészíteni.

Várakozás címkézésre a dunszt után

Számomra a befőttek királya az őszibarack. Az illata, az elkészítése, a színe, majd az íze. Fontos a megfelelő alapanyag. Sajnos a kertünkben nincs őszibarack, ezért minden évben be kell szerezni a befőzéshez szükséges mennyiséget. 10 kg a kiinduló mennyiség. Ennyi a családunk számára egy évre elegendő adag.

Barackbefőtt

Gömbölyű, illatos nyár…
  • Szerezz 10kg őszibarackot – ebből kb. 18-20 üveg befőtt lesz!!
  • Az őszibarack, ne legyen puha. A legjobb, ha magvaváló.
  • Hideg vízben megmosom, majd kimagozom és negyedelem a barackokat.
Fürdőzés a citromsavas vízben
  • A barackszeleteket citromsavas vízbe teszem – így nem barnulnak meg.
  • Miután mindet felnegyedeltem elkészítem a befőzőlevet.
  • 3l vizet felteszek forrni.
  • A forrásban lévő vízhez adok 2 kg cukrot, 2-3 teáskanál citromsavat és egy mokkáskanál nátrium-benzoátot.
  • A befőttesüvegeket előmelegítem: egy tepsibe teszek fel a tűzhelyre vizet melegedni és ebbe állítom bele az üvegeket.
Már párásodnak
A tetők is sorakoznak
  • A forró léből egy-egy szedőkanálnyit teszek az üvegek aljára – gyönyörű párás üvegeket kapunk.
  • A forró befőzőlében megfürdetünk egy adag barackot: kb. addig még átmelegszik /1-2 perc/
  • Majd az üvegekbe rendezem – olyan mint egy tetrisz, a forró szeleteket a leghelytakarékosabban elhelyezni a helyükre.
Játék a szeletek hatékony elhelyezésével
  • Ha egy üveg megtelik gyümölccsel, akkor a befőzőlével feltöltöm, tetejére késhegynyi Na-benzoátot szórok, befőzőfóliával lefedem, erre is teszek egy fél késhegynyi Na-benzoátot, majd rácsavarom a tetejét.
  • A műveletet addig ismétlem,még el nem fogynak a barack szeletek.
  • Ha marad a befőzőléből, akkor szörpös üvegbe szűröm bele. Tökéletes barackszörpnek, vagy limonádé ízesítésére.
  • A forró üvegeket dunsztolom: egy műanyag ruháskosarat béleltem ki törölközővel és pokróccal, ebbe állítom bele a befőtteket, majd jól befedem és hagyom őket lassan kihűlni. Kb. 1 hétig szoktak itt pihenni.
  • Amikor kiszedem őket, címkét kapnak, amely tartalmazza nevüket és a készítés évét – aranytartaléknak eldugott (család elől 🙂 ) befőttek korának meghatározásakor nagyon jól jöhet!
Az aranyló nap színei