Csöröge fánk, ahogy Mamari készíti

A farsangi időszak egyik legjobb pillanata a fánksütés. Ma már mindennap csábítanak a boltok, pékségek polcairól a cukormázzal, porcukorral borított színes fánkok. Kicsit elveszítette idény jellegét ez az étel is. Szeretem megtartani a hagyományokat, ezért fánkot mindig a farsangi időszakban, Vízkereszt és Húshagyó kedd között készítek.

Csöröge, ahogy Mami készíti

Amíg a fiam kicsi volt a farsangi időszak a jelmeztervezés, az óvodai- iskolai farsangi előkészületek ideje volt. A jelmezes buliba fánkot kell vinni, ezért sokféle receptet kipróbáltunk. A farsangi fánk frissen a legfinomabb, kikapva a forró olajból, hófehér porcukorral megszórva és egy kis házi sárgabarack lekvárral tálalva. Ezt viszont az iskolai farsangra nem lehetett biztosítani.

A sok kipróbált recept után még mindig a hagyományos fánkokra vágyunk: szalagosra és csörögére. Én leginkább a csörögére. Nekem ez jelenti a porcukros mennyországot.

Nagymamám sütötte régebben, és ha erre gondolok szinte visszarepülök a nagykonyhába, ahol ketten szaggatjuk a tésztacsíkokat az asztalnál. A gáztűzhelyen már serceg a forró olaj. Drági beledobja a sápadt csíkot. Majd kis idő múlva barnán, ropogósan halássza ki . Lecsöpögteti, porcukrozza és máris fogyasztható.

Sokáig nem mertem neki állni és elkészíteni, mert az emlékek erősebbek voltak, mint a vágy az ételre. Aztán úgy gondoltam, hogy ezt a tapasztalatot a fiammal is meg kell osztani, legyen ő is részese az ilyen bensőséges eseménynek. Így elkértem a receptet és most már évente egyszer én is elkészítem. A fiam már kirepült, a páromnak sütöm, de közben készülök arra, hogy talán egyszer én is nagymamaként egy hasonló meghitt, szeretetteli emléket tudok majd teremteni a csörögével.

Íme a recept.

Hozzávalók (3 főre)

  • 2 tojás
  • 1 kispohár tejföl / vagy kefír
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • liszt

Elkészítés:

  1. Felverjük a tojásokat egy közepes méretű tálban.
  2. Mikor szép habos a teje hozzákeverjük a tejfölt vagy kefírt.
  3. Az egynemű masszához adjuk a sót, cukrot és olajat.
  4. Ezután evőkanalanként keverjük hozzá a lisztet, amíg sűrű, de ruganyos tésztát kapunk.
  5. Lisztet szórunk a tetejére, és letakarjuk.
  6. Fél-egy órát pihentetjük. Én az ebédkészítés elején szoktam összekeverni és a végéig, vagy uzsonnaidőig pihentetem.
  7. Feldolgozás előtt , lisztezett deszkára borítom és ruganyos, de nem ragadós tésztát gyúrok belőle.
  8. 4 cipóra osztom a tésztát.
  9. Közben egy közepes lábasban olajat melegítek.
  10. Az első cipót kb. fél cm vastagságúra nyújtom. 10*10 cm-es lapokat vágok belőle (pizzavágó jó segítség, csak lisztezzük az élét )
  11. A lapok közepét bevágom és a nyíláson az egyik csücsköt kifordítom, vagy ha úgy sikerül az egyik oldalt. (ha nincs kedvem csavargatni, akkor 5*10 cm-es csíkokat vágok)
  12. Forró olajban sütöm őket, forgatom. Majd papírral bélelt tálba teszem, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj.
  13. Ezután egy másik papírral bélelt tálba teszem és porcukorral vastagon meghintem. Azon melegében fogyasztható.

Az egyik legnagyobb bókot akkor kaptam erre a receptre, amikor az egyik farsangi buliban egy nagymama odajött és azt mondta, hogy köszöni, hogy ezt a fánkot sütöttem, mert amíg ette újra érezte az édesanyja főztjének az ízét, a gyerekkorába repítettem vissza a csörögével.