Az első horgolt kendőm, avagy Szilvi kendője

Amikor egy új hobbi belopódzik a mindennapjaidba és az életed részévé válik, akkor megtapasztalhatod azt az igazi elmélyült pihenést, miközben áramlatélményekkel gyarapodsz. Ezért lesz a hobbid, mert örömet okoz neked és annak is , akinek készíted a kezed alatt formálódó tárgyat. Én hiszek abban, hogy a kézműves, a kézzel készített tárgyaknak lelkük van, amit a készítő szeretete, gondoskodása sző bele.

Gyerekkorom kedvenc meséje volt A hat hattyú, amelyet bakelit lemezen hallgattunk sokszor és a mesélő hangja most is a fülembe cseng a távolból. A kiskirálylány szorgalmasan készítette az ingeket testvérei számára, némaságban, hogy megtörje az átkot: újra emberekké válhassanak az elkészült ruhadarab magukra öltésével.

Amikor horgolok én is egy kicsit ezzé a királylánnyá válok, bár nem küzdök semmilyen gonosz átokkal, amit a testvéremre zúdítottak. Csendben dolgozom, szorgalmasan, elmélyülve a tevékenységben, folyamatosan forgatva magamban a gondolatot, hogy kinek készítem a terméket. Felidézek emlékeket, vagy éppen kedvére formálom a készülő művet.

Szilvi kendője

Jobban belegondolva azért, mégis csak küzdök valami ellen. Akármennyire próbálom elkerülni a mindennapi hajsza engem sem enged ki vasmarkából. A horgolós pillanataimmal viszont kiléphetek egy olyan síkra, ahol az én kis mesevilágom van, ahol én vagyok a királylány.

Azt mondják, hogy a kézműveskedés az agy jógája. Valóban egy módosult, fókuszált állapotot idéz elő. Szilvi kendőjének elkészültéig szőnyegeket horgoltam, arctisztító korongokat. Azt gondoltam, hogy túl nagy falat lenne számomra egy ruhadarab, -amit valaki viselne is- ,elkészíteni.

Én nem az a lány vagyok, aki próba nélkül feladná, így nekiláttam. Ez így egyszerűen hangzik, de a munkafolyamat igen összetett:

  • A minta kiválasztása: Fontos, hogy olyan mintát válasszunk, amit el is tudunk készíteni, amit értünk. Ha folyamatosan küzdenünk kell a számolással, akkor veszíthetünk a lendületből, bár vannak azok a helyzetek, amikor pont a megküzdés és győzelem élményére van szükségünk.
  • A fonal kiválasztása: Sok összetevős lépés, mivel döntések sorozatát hozzuk meg. Kiállunk egy szín mellett, egy fonaltípus mellett, amely meghatározza a használt horgolótű méretét, az elkészült darab súlyát és méretét, tapintását, használhatóságát, látványát.
  • A személy kiválasztása: Illik-e hozzá a minta, a szín? Milyen méretet preferál? Vajon tetszeni fog neki? Hogyan fogja tudni használni?

Ha van utazási láz, amely a nagy kalandokat előzi meg, akkor ez az alkotási láz a számomra, amely az alkotási folyamatot előzi meg. A tervezgetés lépései is örömmel töltenek el. A boldogságot számomra az hozza meg, hogy tudom az általam végzett tevékenység másnak is örömet fog hozni. És az ő tervezett öröme az enyém is.

Sokszor magyaráztam ezt a múltban. A boldogság nem ránk talál, nem sült galamb. Azért hogy örömet leljünk -még a kifejezés is ezt mondja: leljünk- tenni kell valamit. Sokan várják azt, hogy a boldogság majd rájuk hull, de ez nem eső vagy por. Nem egy állandó dolog: pont azért vagyunk boldogok, mert néha nem vagyunk azok. Innen tudjuk, hogy most jó.

Ez a saját életfilozófiám, a párom naiv optimizmusnak hívja. Egyszer azt mondta, hogy én olyan vagyok, mint aki egy kis felhőn ül és lebegve a föld felett éli az életét. Azóta így képzelem el magam, ülök a kis puha pamacson, körülettem szikrázó kék ég, süt a nap, lógatom a lábam és mellettem egy kötélből font lajtorja, hogy bárki odajöhessen mellém, vagy éppen én mászhassak hozzá.

Amikor ajándékot készítek mindig felajánlom az én kis kötélhágcsómat a meglepetés tulajdonosának. Szilvivel is ez történt.

Szilvi mindig fázott a légkonditól a munkahelyen, ezért kapott egy kölcsönkendőt tőlem, az én munkahelyi nagykendőmet. Az első években kaptam egy ballagó középiskolás osztálytól (12.b – a fiatal arcok most is felsejlenek, emlékek sora) a stólát, mindenhova elkísér azóta is. Szilvi fázott, így átadtam neki. Szóval egyértelmű volt, hogy Szilvinek szüksége van egy munkahelyi kendőre.

A motiváció így egyértelmű volt. A kendő fűzöld színű, pihenteti a szemet, ha rátekintesz és az ismétlődőd jól kivehető minta ritmikus elhelyezkedése nyugalmat áraszt. Erre van szükség a meetingeken, egy kis tudatalatti ellazulásra.

A kendőbe bele lehet burkolózni, inkább stóla, el lehet bújni benne a légkondicionáló jeges lehelete elől, a kollégák elől, de akár a problémák elől is – képletesen.

Születésnapi meglepetésként kapta meg Szilvi, és remélem, hogy betölti a stóla azt a feladatot, amire szántam, sőt új lehetőségek is felbukkannak.